Восени починається «гаряча пора» для всіх мам. Попри весело проведене літо, укріплений імунітет і масу позитивних емоцій, атака осінніх холодів практично завжди знаменується дитячими захворюваннями. Зміна режиму дня, розумові навантаження, перебування у колективі – усе це ослаблює імунітет дитини і робить її вразливою до різних недуг.
Давайте розглянемо «п’ятірку» найпоширеніших осінніх проблем та профілактичні заходи щодо них.
- Загострення хронічних захворювань Сьогодні навіть у зовсім маленьких дітей можуть бути хронічні захворювання, які доводиться лікувати по кілька разів на рік. До них належать хронічний бронхіт, тонзиліт, пієлонефрит, фарингіт, синусит, атопічний дерматит і багато інших. Саме в осінній період усі ці захворювання можуть набувати гострої форми, оскільки відбувається перебудова організму і погіршуються захисні властивості імунної системи. Додамо до цього холодну погоду, вогкість і брак вітаміну D. Профілактика: своєчасно проходити огляд у лікарів. Приймати препарати, що запобігають загостренню хронічної патології; після того, як гостра фаза захворювання усунена, не припиняти лікування, яке призначив лікар. Як правило, хронічні процеси, які наступають відразу за гострою фазою, лікуються набагато довше; вживати більше вітамінів природного походження, тобто зміцнювати імунітет фруктами і овочами; приймати біфідобактерії, які покращують роботу кишечника, а отже, зміцнюють імунітет.
- ГРВІ та ГРЗ Без сумніву, вірусні захворювання верхніх дихальних шляхів – це найпоширеніше захворювання у дітей восени. Складно уникнути чергового вірусу, якщо дитина щодня перебуває у колективі.
Профілактика: вести активний і здоровий спосіб життя всією родиною. Обов’язково загартовуватися, гуляти на свіжому повітрі щодня; добре харчуватися, тобто раціонально. Щоденне меню повинно включати в себе вітаміни натурального походження. Їсти менше солодощів. Пити більше чистої води. Уживати натуральні фітонциди – цибулю і часник; уникати фізичних і емоційних перевантажень, особливо школярам. Батьки повинні максимально полегшувати життя дітям, які тільки пішли в школу, і забезпечити їм гармонійне поєднання розумових і фізичних навантажень, щоб уникнути перевтоми; дотримуватися гігієни, користуватися носовими хусточками, частіше мити руки.
- Тонзиліт або ангіна Збудниками цього захворювання є бактерії, які при недостатньому лікуванні можуть провокувати хронічний перебіг захворювання. Ангіна або тонзиліт у хронічній формі досить небезпечні, оскільки можуть давати ускладнення на серце, нирки і суглоби. Восени особливо легко захворіти цими недугами, тим більше, що вони можуть бути спричинені ГРЗ або ГРВІ. Профілактика: звернутися до ЛОРа, можливо ангіна – це результат хронічного запалення мигдалин; полоскати горло травами і сольовим розчином. Хороший засіб для полоскання: на склянку теплої води додати ложку соди і ложку солі, а також сім крапель йоду; щоб запобігти запаленню мигдалин, потрібно відмовитися від вживання їжі, яка їх засмічує. Наприклад, горішки, насіння або фрукти з дрібними насіннячками (ківі).
- Інфекції нижніх дихальних шляхів – пневмонія, бронхіт На перший погляд, захворіти такими серйозними хворобами непросто, адже бактерія повинна подолати слизову і «дібратися» до нижніх дихальних шляхів. Але саме восени, діти найчастіше хворіють на ці небезпечні захворювання, адже починається опалювальний сезон і у всіх приміщеннях вологість дуже низька, у результаті слизова носа і рота пересихає і знищується природний захисний бар’єр. Результат – бронхіт чи пневмонія. Профілактика: купити зволожувач повітря і дотримуватися вологості 45–55 %; зволожувати ніс дитини спреями з морською водою;провітрювати приміщення; робити флюорографію; якщо у дитини тривалий кашель, обов’язково звернутися до лікаря. Розлади кишечника – закреп, діарея, метеоризм Зазвичай, діти восени менше їдять клітковину, менше рухаються, та й у цілому відчувають багато стресу. Звідси погіршення роботи кишечника. Профілактика: дотримуватися правил гігієни; раціонально харчуватися; ввести в раціон дитини більше кисломолочних продуктів або давати йогурт у капсулах; правильно термічно обробляти їжу, особливо рибу і м’ясо; ретельно мити фрукти кип’яченою водою.