Лікувальна дієта №9, при цукровому діабеті

2.10.2022 0

Тип дієти: Лікувальна
При цукровому діабеті порушується обмін речовин, через що хворий часто страждає на зайву вагу або ожиріння. Швидкі вуглеводи є головною причиною патологічного стану обміну речовин у світі. При цукровому діабеті виключення з раціону таких продуктів-кілерів може забезпечити якісне життя, незважаючи на хворобу. А раціон, багатий на харчові волокна, незамінні амінокислоти, вітаміни, білок – може стати базовим на все життя, оскільки є збалансованим, повноцінним і водночас корисним.Лікувальну дієту №9 у своєму первинному вигляді (розроблена Певзнером) сьогодні рідко використовують ендокринологи. Втім, лікарі складають індивідуальну дієту для кожного пацієнта на її основі. Також, дієта №9 є актуальною і для людей, які не страждають на цукровий діабет, але хочуть знизити свою вагу.

Лікувальна дієта №9 часто призначається дітям, хворим на цукровий діабет. Для них обов’язковою умовою є 6-разове харчування за суворим розкладом, допустимі відхилення від режиму лишу у межах 10-15 хвилин. До раціону дієти для дітей слід ввести більше повільних вуглеводів. Оскільки дітям буде важче відмовитись від солодкого, можна додати в меню невелику кількість солодощів на замінниках цукру, сьогодні їх вибір досить великий.

Лікувальну дієту №9 призначають з метою

  • нормалізації обміну вуглеводів;
  • попередження порушення обміну жирів;
  • визначення витривалості до вуглеводів (визначення кількості вуглеводів, засвоюваних організмом).

Загальна характеристика лікувальної дієти №9

Дієта №9 характеризується зниженою енергоцінністю, що досягається за рахунок зменшення кількості легкозасвоюваних вуглеводів та тваринних жирів. Вміст білків у раціоні знаходиться в межах норми або дещо її перевищує. Заборонені цукор та будь-які солодощі. Дієтою помірно обмежується кількість солі та продуктів, багатих на холестерин та екстрактивні речовини. Навпаки, збільшена кількість продуктів, що містять ліпотропні речовини, вітаміни, харчові волокна. Маються на увазі кисломолочний сир, риба, морепродукти, фрукти, овочі, хліб з борошна грубого помелу, крупи з цільного зерна. У лікувальній дієті №9 надається перевага запеченим та вареним стравам, хоча, іноді можна їсти смажені та тушковані наїдки. Для підсолодження страв рекомендовано використовувати замінники цукру: сорбіт та ксиліт. Температура страв – у межах норми. Режим харчування відповідає 5-6 прийомам їжі протягом доби, при рівномірному розподіленні вуглеводів.