Їсти добре, починаючи з мозку? Це загальний висновок, що лежить в основі концепції «емоційної їжі», яка визначає, як наш емоційний стан впливає на наше харчування і, відповідно, на наше здоров’я. Емоції впливають на наші звички і мають наслідки. Кожен по-різному сприймає свій душевний стан щодо їжі. Той самий факт, що впливає на наш розум, не має однакової поведінки у двох різних людей: одні, як правило, їдять більше, щоб зменшити стан тривоги, інші можуть їсти менше. Йдеться про те, як ми керуємо своїми емоціями на щоденній основі і як це впливає на наші харчові звички. Нападаючи на корінь проблеми, ми можемо знайти відповідь на наші розлади харчової поведінки, будь то булімія, ожиріння, поганий апетит, переїдання тощо.
Вплив емоцій на наші звички
Нещодавно Journal of Eating Disorders опублікував цікаву роботу, в якій пропонується вивчити, як стан душі та управління ним впливають на наші харчові звички. Учасники підтримали використання фізичної активності, контроль своєї харчової поведінки та участь в альтернативних стратегіях зменшення стресу та подолання для пом’якшення небажаних наслідків їх емоційної їжі. Учасники дослідження також висловили занепокоєння з приводу наслідків настрою для їх ваги, образу тіла та здоров’я.
«Ці результати свідчать про те, що програми, які сприяють фізичним вправам, розумному харчуванню, регуляції емоцій та догляду за тілом, можуть мати позитивний вплив на тих, хто намагається підтримувати здорову вагу», — додали автори дослідження у своїх висновках.
Стратегії боротьби з голодом і ситістю
Зусилля регулювати споживання їжі часто пов’язані з усвідомленням ознак голоду та насичення, а також спробами використовувати альтернативні стратегії подолання негативних емоцій. Таким чином це можлива альтернатива спробам отримати вигоду від стратегій навчання для регулювання споживання їжі, таких як прийоми свідомого годування.
«Ці методи можуть допомогти їм краще впоратися з внутрішніми сигналами голоду та ситості, щоб визначити, коли і скільки їсти. Також були б корисні програми, що включають стратегії регулювання емоцій, наприклад ті, які навчають емоційних споживачів використовувати більш здорові механізми подолання, такі як соціальна підтримка та догляд за собою, коли вони відчувають негативні емоції», – йдеться у дослідженні.
Результати всієї роботи, пов’язаної з емоційним харчуванням, попереджають про важливість пропонування інтегративних планів, підходу з глобальної точки зору, що включає різні терапевтичні сфери.
Таким чином, рекомендується пропагувати фізичні вправи, оскільки вони корисні як з точки зору регулювання ваги, так і зниження стресу. Різні дослідження виявили захисний ефект фізичної активності на збільшення ваги у людей з емоційними проблемами харчування.